Eindhoven

Abbevillelaan 17

255m² 4.925m² 1.085m³ 6 slaapkamers 2 badkamers Vraagprijs € 900.000 k.k.

Omschrijving

5 PLUSPUNTEN VAN DEZE DUBBEL BEWOONDE RIJKSMONUMENTALE WOONBOERDERIJ MET BIJGEBOUWEN EN PARKACHTIGE TUIN RONDOM MET MOESTUIN

1. Historie.
De Kempische langgevelboerderij ‘De Kaalhoef’ is in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd en eind vorige eeuw met goed vakmanschap en behoud van authenticiteit gerestaureerd en bekroond met een eervolle vermelding van de Stichting Monumentenprijs Noord-Brabant.

2. Rust en privacy.
Dankzij het grote, omheinde perceel van bijna vijfduizend vierkante meter en de volwassen begroeiing rondom, met diverse prachtige monumentale bomen.

3. Mogelijkheden.
Er is volop ruimte voor dubbele bewoning, bedrijf, atelier of praktijk aan huis, gasten-, studenten-, nanny- of zorgappartement en/of een bed & breakfast.

4. Originele elementen.
Behoud van karakteristieke kenmerken tijdens de restauratie, zoals het authentieke metselwerk, de schouw (met broodovenluik), waterputten en bedstedes. Er is een recent rapport van de Monumentenwacht Vught aanwezig.

5. Opvallend veel ruimte binnen én buiten.
Naar believen te gebruiken en in te delen, conform persoonlijke wensen en eisen.

KENMERKEN

Bouwjaar: circa 1720, in 1984 compleet gerestaureerd, in 2014 dak vernieuwd
Perceeloppervlakte: 4925 m²
Woonoppervlakte woonboerderij: circa 250 m²
Oppervlakte overige inpandige ruimte (kelder): circa 10 m²
Oppervlakte bijgebouw 1: atelier/garage: circa 208 m²
Oppervlakte bijgebouw 2: gastenverblijf: circa 20 m²
Totale oppervlakte: circa 488 m²

Inhoud gehele woonboerderij exclusief bijgebouwen: circa 1085 m³

INTRODUCTIE

‘De Kaalhoef’ is een zeldzaam bewoond rijksmonument en dateert uit circa 1720. Momenteel wordt de monumentale boerderij bewoond door twee stellen eigenaren. Een van de eigenaressen heeft de eigenhandige restauratie sinds 1984 met haar ouders van dichtbij meegemaakt en er wezenlijk aan bijgedragen: “Het dak was destijds al in goede staat (in 2014 voorzien van nieuw riet), de rest is steen voor steen en balk voor balk opnieuw opgebouwd in vijf jaar tijd.” Voor de bijzonder zorgvuldige restauratie kreeg dit bijzondere rijksmonument in 1991 een eervolle vermelding van de Stichting Monumentenprijs Noord-Brabant.

Destijds zijn onder meer de afvoeren, leidingen, vloeren muren en kozijnen vervangen en funderingen aangestort, waarbij zoveel mogelijk originele materialen zijn hergebruikt: “Stenen op volgorde losmaken, afbikken en op dezelfde plek terugmetselen, tot en met de oorspronkelijke kruisverbanden en muizentanden.” Tegelijk is de boerderij geïsoleerd en deels voorzien van vloerverwarming.

Zo zijn ook bruikbare delen van plafondbalken tot lateien gemaakt: “Oplossingen op een simpele manier bedenken met weinig en met name de bestaande middelen. En steeds kijken naar de lijnen van de boerderij, een beetje geven en nemen.” Zelfs de originele voordeur in de kopse gevel is daarbij ontdekt en de kozijn ervan in de muur gelaten.

Alle merbau kozijnen met meranti ramen zijn volledig met houtverbindingen gemaakt. Overal in de boerderij zijn de originele hang- en sluitwerken hergebruikt. Het oorspronkelijke schuurgedeelte met dorsvloer is in gerieflijke woonruimte veranderd.

Dat is allemaal gebeurd met volledig respect voor de authenticiteit. Zo zijn bijvoorbeeld de stenen onderaan de grote scheidingsmuur van gebakken leemstenen, de rest is zongebakken en met leem gemetseld. Dat ademt en is goed voor de vochthuishouding en het binnenklimaat.

De rijksmonumentale status betekent overigens niet dat er helemaal geen aanpassingen mogelijk zijn, beamen de eigenaren: “We hebben de restauratie destijds circulair en streng doorgevoerd. Aan de achterkant zouden bijvoorbeeld mogelijk dakramen mogen in het rieten dak dat in 2014 is vernieuwd. En zonder de scheidingsmuur krijg je pas echt een idee van de grootte van de gehele boerderij.

De geschiedenis en restauratie van De Kaalhoef zijn goed gedocumenteerd, ook in beeld. We geven u er graag inzage in.


INDELING BEGANE GROND

De grote centrale ontvangsthal met voordeur en openslaande staldeuren naar de voortuin was oorspronkelijk de deel waar het kleinvee stond. De zongebakken leemstenen van de schoorsteen, een van de oudste en meest karakteristieke componenten van de boerderij, zijn hier goed te zien.

LINKERVLEUGEL WONING 1

De grote en – nu nog – gezamenlijke ontvangsthal met meterkast en trap naar de verdieping van de rechtervleugel met woning 2, geeft toegang tot keuken 1. Deze is uitgerust met vaatwasser, twee keukenblokken met natuurstenen bladen en dubbele, openslaande tuindeuren. Het blok links is uitgerust met een groot Belling boerderijfornuis en bijpassende Belling afzuiging met drie ovens (grill, klein en groot) en vijf pitten, waaronder een wokbrander. Naast het blok met de gootsteen is nog een flinke inloop-pantry voor voorraad. De keuken ligt iets verhoogd.

Vanuit de keuken is de ruime L-vormige woon- en eetkamer 1 bereikbaar met ramen in voor- en achtergevel. De dragende balkconstructie van robuust en origineel eikenhout is hier goed te zien. Achter de robuuste boekenkasten in de living zitten nog dubbele staldeuren; die kunnen in ere hersteld en bijvoorbeeld van isolatieglas voorzien worden. De gehele woonkamer en vide geven zicht op de nokbalken en het dak op ruim zes meter hoogte. In feite zijn alle overige ruimtes in deze vleugel als een centraal constructief blok in deze ruimte gemaakt. Dankzij de combinatie van vloer- en dakisolatie, rieten dak, vloer-, convector- en radiatorverwarming is deze gehele vleugel bijzonder comfortabel in alle jaargetijden.

In het inwendige blok geeft een portaal met huishoudkast met badkamerboiler rechts, toegang tot de eigen betegelde badkamer 1 met paneelradiator, mechanische afzuiging, douche, toilet en wastafel. Links van het portaal is de grote slaapkamer 1, met twee ramen in de zijgevel en forse muurkast onder de videtrap. Daarnaast ligt slaapkamer 2, met raam in de achtergevel en in de hoek een muurkast.

De bovenzijde van het constructieve blok is een fraaie en grote vide met dito teakhouten trap. Deze grote ruimte onder de zichtbare dakconstructie is multifunctioneel en nu in gebruik als ontspanningsruimte c.q. studeer- en tv-kamer.


RECHTERVLEUGEL WONING 2

Ook de tweede woonruimte kan eveneens gebruik maken van de gezamenlijke en grote ontvangsthal c.q. expositieruimte en is van daaruit toegankelijk via de eigen ‘voordeur’ naar keuken 2. Die is voorzien van een zespits Boretti fornuis met grote oven en vaatwasser. De originele wasbak met waterpomp is verhuisd naar het Kempenmuseum en is vervangen door de huidige dubbele gootsteen. Erachter ligt de praktische bijkeuken met koelkast, aansluitingen wasapparatuur (voor gezamenlijk gebruik) en achterdeur naar het eigen terras.

Via de keukendeur is de ruime woon- en eetkamer 2 met openslaande terrasdeur met authentieke houten sluiting bereikbaar. Deze heeft meerdere blikvangers. De oorspronkelijke bedstee is nu een charmante boekenhoek. Ertegenover is de originele en immense schouw met open houthaard, waarin vroeger de hammen werden gerookt (de haken hangen er nog). Rechts is nog een origineel ovenluik te zien, dat toegang gaf tot een bolle broodoven boven de aardappelkelder; de oven is desgewenst in ere te herstellen.

Eveneens authentiek is de opkamer tegenover de keukendeur en boven de kelder. Deze opkamer - met twee houten trapjes vanuit woonkamer 2 en naar slaapkamer 5 op de verdieping - is in gebruik als werkkamer. Onder de houten trap is de authentieke kelder met raampje en verlichting bereikbaar.

Woonkamer 2 heeft een eigen voordeur naar de voortuin en de toegang tot slaapkamer 3, via een deur in bijzondere architraaf. In deze slaapkamer is de bedstee intact gelaten; die bevat nu de badkamerboiler en bergruimte. Het raam in de voorgevel geeft zicht op de prachtig mooie monumentale bomen in de voortuin. In de muur naar de badkamer, naast de huidige deur, zit nog het eerdergenoemde originele voordeurkozijn.

De eigentijdse en luxe badkamer 2 is compleet uitgerust met een inloopdouche, extra brede wastafel op wandmeubel, afgeschermd toilet en handdoekradiator. Achter deze gemoderniseerde badkamer, die een oorspronkelijke deur met bijzonder sluiting heeft, ligt slaapkamer 4, met raam richting de moestuin en met eigen tuindeur.

Vanuit de opkamer én de ontvangsthal / expositieruimte voert een houten trap naar de ruime bovenhal rondom de lemen schouwmuur met trap naar de ontvangsthal in de deel. De hoge bovenhal, met zicht op de houten balken, is geschikt als bergruimte, maar er kan ook een vide of speel- of gameruimte van worden gemaakt.

Aansluitend is er de riante slaapkamer 5 met raam en wastafel met ombouw. Via deze kamer is via een neergaande trap weer de opkamer c.q. kantoor te bereiken.


BIJGEBOUW 1: ATELIER/GARAGE

Pal achter de rijksmonumentale boerderij staat het vrijstaande bijgebouw 1. Dit geïsoleerde bijgebouw is bijzonder multifunctioneel en geschikt (te maken) als extra verblijf of praktijk, bedrijf of atelier aan huis. De twee inpandige garages, waarvan eentje compleet met werkplaats en smeerput, zijn ideaal voor de auto- en oldtimerliefhebber. Er is eenvoudig een oprit linksom door de tuin aan te leggen.

Naast de ontvangstruimte is de – nu - werkplaats (glasatelier) met veel daglicht, vloerverwarming en geruisarme afzuiging. Erachter ligt een keuken met vijfpits gasfornuis met rvs-afzuiging. De badkamer bij de hal heeft een douche, toilet en wastafel. Ernaast is een technische ruimte met onder meer de boiler en de pomp voor de vloerverwarming.

Achter de twee inpandige garages met dubbele deuren zijn nog een opslagruimte, een bijkeuken met schappen en de opstellingsruimte van de cv-ketel. Links achterin is de berging en stalling voor tuinmeubels, fietsen en een compacte auto.

Vanuit de grootste garage/werkplaats aan de rechterzijde, voert een losse trap naar de verdieping, met aan weerszijden van de ruime overloop twee forse bergzolders met houten vloeren en ramen die als kamers geschikt kunnen worden gemaakt onder het geïsoleerde dak.

BIJGEBOUW 2: GASTENVERBLIJF

Rechts in de tuin en pal aan de biologische moestuin, staat het vrijstaande bijgebouw 2, dat uitstekend dienst kan doen als B&B, gasten-, nanny-, zorg- of studentenverblijf.

De ruime woon- en slaapkamer heeft openslaande tuindeuren, vloerverwarming en aan alle kanten ramen licht en zicht. In de hoek is een eigen badkamer met eigen boiler, douche, wastafel en toilet.


VOLWASSEN TUIN MET MOESTUIN, TERRASSEN EN MONUMENTALE BOMEN

In de grote en geheel omheinde tuin rondom de vrijstaande boerderij staan vijf monumentale bomen met een zogenaamde zorgplicht: twee eiken, een beuk en twee lindenbomen. In de voortuin is nog een waterput die van oorsprong bij een andere boerderij hoorde destijds. Beide woonvleugels hebben een eigen bestraat terras aan de achterkant. Op het rechter terras is een originele, nu beveiligde waterput.

De achterom voert naar de geheel biologische moestuin aan de zijkant, met onder meer een vijgenboom, frambozen en zwarte bessen. Erachter staan tal van volwassen bomen en struiken, waaronder kastanje-, kersen-, walnoten-, ster- en moesappelbomen, stoofperen-, hazelnoten-, perziken- en pruimenbomen.

Dankzij de grootte en de variatie in bomen, struiken en overige beplanting is de riante tuin een ecosysteem op zich; onder meer eekhoorns, egels, boomklevers, bosuilen en spechten voelen zich er uitstekend thuis. De houtopslag en -wallen zijn weer biotopen voor tal van nuttige insecten.

In de hoek van de tuin is ruimte gemaakt voor de kliko’s en blad- annex compostkooi; hier was en is ruimte voor de stalling van bijvoorbeeld een camper.

Opzij van de boerderij is ook nog een vuurplaats met zitbanken, met vergunning voor houtstook. Achter in de hoek, achter de grote hulst en tegen de omheining, is nog een apart speelveldje te vinden waar prima een speelhuisje of -toestel past.


LOCATIE EN UITZICHT

De Kaalhoef ligt met recht aan de rand van Eindhoven-Noord, in wijk Achtse Barrier-Hoeven in stadsdeel Woensel. Verderop zijn de A50 en de Huizingalaan.

Rondom is het uitzicht groen, dankzij de monumentale bomen en volwassen begroeiing tegen de omheining. Aan de voorzijde is het enorme perceel gescheiden van een breed plantsoen met parkeermogelijkheden door een beukenhaag. Ernaast ligt het verlichte Vendeléepad, dat als dubbel fietspad dienstdoet.

Dankzij de ligging doet het rijksmonument authentiek plattelands aan, terwijl toch alle stadse voorzieningen en geneugten op makkelijke wandel- en fietsafstand zijn.


EINDHOVEN-NOORD EN OMGEVING

Achtse Barrier heeft een eigen winkelcentrum en park. Verderop liggen onder meer de bekende autowijk, winkelcentrum WoensXL en het grote sportcomplex Eindhoven-Noord, met onder meer het ir. Ottenbad en tal van binnen- en buitensportclubs.

Tussen de Achtse Barrier en Blixembosch ligt bovendien natuurgebied De Aanschotse Beemden, het stroomgebied van de Groote Beek, waar het fijn wandelen is, al dan niet met de hond.

Op fiets- en wandelafstand zijn ook strandpark Aquabest, met visvijver, kabelbanen en beachclub, en de bedrijven- en meubelterreinen die beide Ekkersrijt heten. Snelwegen N2, A2 en A50 zijn van hieruit snel bereikbaar, evenals openbaar vervoer en Eindhoven Airport.
Cato Makelaars

Helmie Kanters RM

Helmie Kanters RM

Kernkwaliteiten

Historie.

De Kempische langgevelboerderij ‘De Kaalhoef’ is in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd en eind vorige eeuw met goed vakmanschap en behoud van authenticiteit gerestaureerd en bekroond met een eervolle vermelding van de Stichting Monumentenprijs Noord-Brabant.

Rust en privacy.

Dankzij het grote, omheinde perceel van bijna vijfduizend vierkante meter en de volwassen begroeiing rondom, met diverse prachtige monumentale bomen.

Mogelijkheden.

Er is volop ruimte voor dubbele bewoning, bedrijf, atelier of praktijk aan huis, gasten-, studenten-, nanny- of zorgappartement en/of een bed & breakfast.

Originele elementen.

Behoud van karakteristieke kenmerken tijdens de restauratie, zoals het authentieke metselwerk, de schouw (met broodovenluik), waterputten en bedstedes. Er is een recent rapport van de Monumentenwacht Vught aanwezig.

Opvallend veel ruimte binnen én buiten.

Naar believen te gebruiken en in te delen, conform persoonlijke wensen en eisen.

Kenmerken

Aanvaarding

Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1720
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Dubbele bewoning mogelijk, Dubbele bewoning aanwezig, Toegankelijk voor ouderen
Ligging
Aan park, Aan rustige weg, In woonwijk, Vrij uitzicht

Indeling

Woonoppervlakte
ca. 255m²
Perceeloppervlakte
ca. 4.925m²
Inhoud
ca. 1.085m³
Aantal kamers
10
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
2
Woonlagen
2

Energie

Isolatie
Dakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie
Verwarming
C.V.-ketel, Open haard, Vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
C.V.-ketel

Buitenruimte

Tuin
Tuin rondom, Zonneterras

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen

Locatie

[ { "address": "Abbevillelaan 17", "zipCode": "5627 MX", "city": "Eindhoven", "lat": 51.492588, "lng": 5.4501287, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Wij vernemen graag van u! 

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonsgegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms